Reparation af tandproteser

Hvis din tandprotese er gået i stykker, skal du kontakte din tandtekniker med det samme!

Kontakt din tandtekniker hvis din protese er knækket, revnet, er blevet løs eller hvis der er knækket noget af

Tandproteser er designet til at modstå almindelige udfordringer som at tygge og bide, men proteser er stadig ikke så holdbare som naturlige tænder. Tandproteser er ikke beregnet til at vare evigt, og i gennemsnit kan de fleste patienter få fem til syv år ud af et sæt. Når man står over for en ødelagt tandprotese, kan det være let at gå i panik, da der ikke er noget ideelt tidspunkt at opleve en ødelagt tandanordning.

Selvom det kan være fristende at prøve at reparere en ødelagt tandprotese selv ved hjælp af husholdningslim eller superlim, vil de fleste fagfolk på det kraftigste fraråde det.

Forsøg aldrig selv at reparere ødelagte proteser

Hvis din tandprotese er gået i stykker på midten, skal du sørge for at kontakte din tandtekniker med det samme, i stedet for at prøve nogle gør-det-selv reparationer.

Årsager til at du bør undgå at fikse proteser selv inkluderer:

  • Ikke al lim er designet til oral indtagelse og kan føre til sygdom, især i form af mavebesvær.
  • De fleste af de almindeligt anvendte husholdningslimer er ikke beregnet til de materialer, en tandprotese er fremstillet med, hvilket fører til, at limen ødelægger de defekter, du forsøger at reparere, fordi den smelter plastikken rundt om kanterne.
  • Beskadigede områder kan være udfordrende at lime uden let og korrekt ridsning. En lille forhøjning kan føre til meget ubehag i munden og kan endda beskadige tandkødet i tungen.
  • Yderligere skader kan opstå, hvis tandproteser ikke repareres korrekt.

Almindelige årsager til en ødelagt tandprotese

En af de mest almindelige årsager til en knækket tandprotese er slid og ælde over tid. Efter mange års brug har en tandprotese gennemgået mange stresscyklusser med at tygge og dagligt slid. Derudover kan temperaturvariationer, der findes i varme og kolde fødevarer og drikkevarer, syren, der findes i fødevarer, og fugten i din mund, alle bidrage til slitage af en tandprotese.

Progressivt knogletab kan også få en tandprotese til at løsne sig over tid. Hvis din tandprotese ikke længere sidder ordentligt, kan den lettere bevæge sig rundt i munden. En manglende stabilitet for en tandprotese kan forårsage stress og trykpunkter, som i sidste ende vil føre til en revne eller brud.

Hvad skal du gøre, hvis dine tandproteser går i stykker

Det første skridt, hvis dine tandproteser går i stykker, er at finde ud af præcis, hvad der er gået i stykker på tandanordningen. Afhængigt af hvordan dine tandproteser er gået i stykker, kan du måske/måske ikke være i stand til at lave en midlertidig løsning derhjemme, før du ser din tandlæge.

Sådan reparerer du en ødelagt tandprotese i en nødsituation:

  • Kontakt din tandtekniker. Forklar situationen ved at beskrive, hvilken del af din tandprotese, der er gået i stykker. Herefter vil teknikeren være i stand til at hjælpe dig med at få en akut tid.
  • Prøv at finde et protesereparationssæt. De fleste lokale apoteker har nødreparationssæt til tandproteser. Sørg for at kontrollere, at sættet er mærket som egnet til tandarbejde og er godkendt. Selvom mange hævder, at de kan reparere revner, er disse sæt ikke beregnet til langsigtede rettelser.
  • Besøg din tandtekniker. Efter at have forsøgt en midlertidig løsning, skal du overholde din akutte tandteknikeraftale for en permanent løsning. Teknikeren vil kunne reparere din tandprotese og sikre, at den fortsat er en behagelig løsning til manglende tænder.

Undgå fremtidige uheld

Det er vigtigt at forstå, at forebyggelse er en afgørende del af at forberede sig og undgå nødsituationer! Selv de bedst fremstillede proteser vil forringes med tiden, men de holder meget længere hvis de passes ordenligt.

Hvis det er et stykke tid siden, at dine tandproteser er blevet undersøgt af en professionel, så kontakt Tand & Teknik hurtigst muligt. Vores eksperter er specialiserede inden for deres felt og kan sikre, at du har komfortable, velfungerende og naturligt udseende proteser.

To top