Fakta om tandproteser
Hvad er en tandprotese?
I de gode gamle dage kaldte vi det for et gebis, men i dag kalder vi det for en tandprotese.
En tandprotese er en aftagelig konstruktion, der er designet til at erstatte manglende tænder. Tandproteserne produceres af en tandtekniker i tæt samarbejde med tandlægen. Udformningen sker i etaper, og tandprotesen sendes frem og tilbage til tandteknikeren flere gange, inden den er færdig.
Hvor godt resultatet af tandprotesen bliver afhænger af flere faktorer. Udover de tekniske aspekter, altså tandlægens og tandteknikerens arbejde, spiller forholdene i munden også en rolle; spytmængde, resterende tænder og deres stabilitet og massen af kæbeknogle. Alle disse faktorer påvirker resultatet af behandlingen.
Med nutidens tandplejemuligheder er det ikke så almindeligt at lave tandproteser, som tidligere. I dag er de fleste patienters primære mulighed tandimplantater, men hvis det ikke er muligt at udføre på grund af økonomiske eller anatomiske forhold, er tandproteser stadig en god, gennemtestet, tryg og effektiv tilbageværende mulighed.
Tandproteser, også kaldet gebis, er en erstatning for manglende tænder. Det er et hurtigt, nemt og et billigere alternativ til tandbroer og tandimplantater. Tandproteser er ikke fikserede og skal fjernes for at rense og lufte slimhinden i munden. Behandlingen er velegnet til dig, der af forskellige årsager ikke kan få tandbro- eller tandimplantatbehandling. Tandproteser bruges også som en midlertidig løsning, før andre permanente løsninger opnås.
Fordele ved at bruge tandproteser
- Tandproteser er et overkommeligt alternativ til manglende tænder.
- En protese har god holdbarhed.
- Det er muligt at lave ændringer uden større omkostninger.
- En tandprotese har for mange en acceptabel funktion.
Ulemper ved at bruge tandproteser
- En protese giver en vis tyggefunktion, men mange oplever protesen som et fremmedlegeme i munden.
- Oplevelsen af mad ændres (smag, temperatur og konsistens), fordi dele af mundhulen er dækket.
- En tandprotese kræver god mundhygiejne med rensning af både protese og mundhule.
- En tandprotese/gebis kan have et helt naturligt udseende rent kosmetisk. Tandprotesebærere vil dog ofte have karakteristiske udtryk og grimasser, især når protesen er dårligt tilpasset. Tandteknikeren kan genopbygge protesen, hvis du mærker tendenser hertil.
Hvad kan jeg forvente ved brug af proteser/gebis?
Det kan tage tid at vænne sig til tandproteser. Øget spytproduktion, følelsen af opkastning og ophobning af mad er almindelige klager i de tidlige dage. Det vil også tage tid for muskler og slimhinder at vænne sig til den nye situation. I starten kan det derfor være hensigtsmæssigt at ty til flydende og letfordøjeligt mad. Tandprotesen kan give ømme punkter og gnidninger i munden, hvor protesen klemmer. Oplever du dette, kan tandprotesen korrigeres hos tandlægen og/eller tandteknikeren.
I begyndelsen vil nogle have svært ved at tale klart. Dette gælder især lyden “S”. At læse højt for sig selv er en god øvelse for at fremskynde tilvænningen. Oplever du, at udtalebesværet varer ved, kan tandprotesen justeres af tandlægen.
Hvor holdbar er en tandprotese?
På trods af at selve protesen har en god holdbarhed, kan fastgørelserne efterhånden blive mindre effektive, så protesen ikke sidder så godt. Dette kan normalt justeres hos tandlægen ved forsigtigt at stramme fastgørelserne.
Pasformen af tandprotesen vil forringes over tid på grund af gradvise ændringer i kæben. Tandprotesen kan så tilpasses ændringerne ved at fore den med akryl, men ofte vil det være bedre at lave en ny. Tidsintervallet for tilpasning eller udvikling af en ny tandprotese er individuelt og skal vurderes i hvert enkelt tilfælde.
Hvordan plejer jeg bedst en tandprotese?
Rengøring af tandproteser/gebis.
Tandprotesen skal rengøres en eller to gange dagligt med en blød tandbørste eller specialbørste. Indersiden af tandprotesen skal renses omhyggeligt ud over tandprotesens tænder. Rengøringen kan udføres med tandpasta og/eller slibemiddel. Tandproteserens kan også bruges, men følg brugsanvisningen nøje.
Kæbekant, gane og tunge bør rengøres med en blød tandbørste. Hvis disse områder er utilstrækkeligt rengjorte, kan du opleve en dårlig smag i munden, svampevækst i slimhinden og/eller dårlig ånde.
Glem ikke de resterende tænder. Ved brug af tandproteser/gebis er disse mere udsatte i forhold til huller/caries og tandkødsproblemer. Fluor og god hygiejne er derfor afgørende for at opretholde en god mundsundhed.
Hvordan opbevarer jeg mine proteser om natten?
Tandproteserne bør tages ud om natten for at mindske risikoen for huller/caries på de resterende tænder ved delproteser, og svampedannelse i slimhinden ved helproteser. Tandprotesen skal herved ligge tørt natten over.
Hvis du stadig gerne vil sove med dine tandproteser, er det ekstra vigtigt at rense dem grundigt inden du går i seng.